Nope. Ovo nije naslov pjesme Bube Corelija. Ovo su činjenice o vašem zdravlju i objašnjenje zašto još uvijek imate onaj trbuščić, a unosite jako malo kalorija ili prakticirate slavne dijete.

Dakle, kakve veze imaju bijesni auti, egzotična putovanja i bunde s vašim zdravim ciljevima?

Priča o bogatašu

Zamislite da ste osoba koja zarađuje jako puno. Imate veliki mjesečni budžet. Možete si priuštiti luksuzne stvari i ne morate razmišljati o tome hoćete li idući mjesec imati što za jesti i hoćete li moći platiti račune.

Sve osnovne stvari za život su vam osigurane i svoje novce možete bezbrižno trošiti na ostale luksuze. Možete se počastiti čime želite, putovati do besvijesti, nositi Louis Vuitton ili što god vas veseli.

No jednoga dana prestanete biti uspješni i počnete zarađivati sve manje i manje...

Priča o siromahu

E sada morate polako birati između onog Vuittona i putovanja. Kako vrijeme odmiče, situacija s vašim mjesečnim budžetom postaje sve teža i teža za kontrolirati. Prebacujete se na jeftinije destinacije i brandove. Na koncu ove priče, nažalost, gubite posao i živite na socijali.

Luksuzi od onog budžeta postali su nedostižni, jer sada morate platiti račune i osigurati si osnovne životne stvari koje su vam potrebne. Vaš primarni cilj postaje prežviljavanje, osiguravanje primarne egzistencije. Luksuz postaje nevažan.

Objašnjenje analogije

Ono što je vama luksuz koji si možete priuštiti tek kada imate dovoljno novaca za osnovne životne potrebe, to su tijelu mišići koje si može priuštiti tek kada dobiva dovoljno kalorija za osnovne životne funkcije.

Kada unosite premalo kalorija, tijelo se prebacuje u sistem "izgladnjivanja i preživljavanja". Točnije, naše tijelo misli da je dugoročno ugroženo te se bori za preživljavanje.

Ako pričamo o masnom tkivu i mišićima, tijelo prepoznaje mišiće kao luksuz kojeg će se prvog odreći u slučaju prevelikog kalorijskog deficita, a masno tkivo će grčevito čuvati kao izvor energije koja mu treba kako bi preživio i mogao obavljati svoje primarne funkcije.

Mišići troše kalorije, kao što održavanje skupog auta troši vaš novac. Ako nemate dovoljno novca za održavanje skupog auta, morate ga se rješiti. Vaše tijelo vas evolucijski želi zaštititi tako što čuva masne naslage i "troši" mišiće kako bi omogućilo preživljavanje.