Kako ne biti gladan i ne mrziti cijeli svijet dok si na dijeti? Zvuči kao utopijska ideja, ali zapravo je vrlo lako izvedivo.
va hrana koju jedemo sadrži tri makronutrijenata u različitom omjeru – masti, ugljikohidrati, bjelančevine. O njihovom omjeru ovisi kalorijska vrijednost svake namirnice, odnosno energija koju unosimo. Kada želiš smršaviti, na raspolaganju imaš manji broj kalorija kroz dan jer je nužno unositi manje energije u odnosu na potrošeno. Čini se neizvedivo jesti obilnije obroke i ne biti gladan. Ili jest?
Naš doživljaj sitosti nema toliko veze s kalorijama koje neka namirnica sadrži već je bitna količina koju pojedemo! Iskoristi to i pri slaganju jelovnika uzmi u obzir energetsku gustoću namirnica. Jednostavno rečeno to je broj kalorija (energije) koji se nalazi u određenoj količini neke namirnice. Visoka energetska gustoća – velik broj kalorija u jako malo hrane. Niska energetska gustoća – mali broj kalorija u jako puno hrane.
g | kcal | |
Bademi | 100 | 600 |
Krastavci | 5000 | 600 |
Koliko vremena ti treba da pojedeš 100 grama badema? I koliko dugo ćeš osjećati sitost nakon toga? A 5 kg svježih krastavaca? Zapravo, je li itko ikada pojeo toliko krastavaca da može to procijeniti?
Bademi – visoka gustoća, svježi krastavac – niska gustoća.
Namirnice koje su niske energetske gustoće obično sadrže puno vode i vlakana koji povećavaju njihov volumen.
- povrće
- svježe ili smrznuto voće
- mahunarke
- nemasni mliječni proizvodi
- nemasni mesni proizvodi
- proizvodi od cjelovitih žitarica
Namirnice koje su visoke energetske gustoće obično su suhe i/ili masne.
- maslac, ulja
- orašasti plodovi
- slatkiši
- suho voće
Ako ti je ovo pomoglo otkriti zašto si stalno gladan i potaklo te da si napraviš neku salatu, nabaci nam jedan like, komentiraj, podijeli s prijateljem koji je na dijeti i živčan je zbog gladi!
0 komentara