Zastoj - prijelomna točka u kojoj se vidi razlika između pobjednika i gubitnika, razdoblje kada brojka na vagi i centimetri stoje, a vi postajete sve frustriraniji i frustriraniji. Točka kada ili realno sjednete i popričate sami sa sobom ili dignete ruke u zrak, zaključite kako nikada nećete uspjeti, odustanete i krenete jesti sve živo i neživo oko sebe, a tenisice za trening objesite o klin!

Iskrenost prema sebi prije svega

Držiš li se doista svog kalorijskog unosa koji bi trebao poštivati za gubljenje masnih naslaga? Događaju li se odstupanja prečesto? Držiš li se plana treninga?
Često se dogodi, pogotovo ako ste početnik, da nesvjesno unesete previše ili premalo kalorija nego što bi trebali, ili da imate nerealna očekivanja da ćete uz minimalan trud imati maksimalne rezultate. Nažalost, kao i u ostalim sferama života, to tako jednostavno ne ide.

Smanjiti unos kalorija?

Većina će prvo posegnuti za tim da još više smanji unos kalorija. Ukoliko ste već na niskom kalorijskom unosu dodatno rezanje kalorija bi trebala biti zadnja opcija.

Manipulirati omjerom makronutrijenata?

Uravnotežen standard prehrane predlaže 50% kalorija unešenih iz ugljikohidrata, 30% iz proteina i 20% iz masti. Spuštanjem unosa ugljkohidrata i povećanjem proteina ili masti često će pozitivno utjecati na pokretanje trenutnog zastoja.

Manipuliranje unosom kalorija?

Određene manipulacije spuštanja i podizanja kalorijskog unosa mogle bi pozitivno djelovati na tijelo.

Poboljšati izvore kalorija?

okušaj jesti što zdravije namirnice kako bi unos proteina, masti i ugljikohidrata dolazio iz namirnica koje su što manje industrijski obrađene i što više u svom prirodnom stanju.

Jedi češće i manje obroke!

Ljudskom tijelu je u prosjeku potrebno 3 sata za probavu obroka.

Povećaj trajanje, intenzitet ili učestalost aerobnih i anaerobnih treninga

Na ovaj način povećati ćeš potrošnju kalorija i stvoriti veći deficit bez nepotrebnog izgladnjivanja i premalog kalorijskog unosa.